Mand der sidder og lytter til en dåsetelefon. Han ser eftertænksom ud.
Få inspirationer til din næste lytteoplevelse.

Anbefalinger fra Hyg & Lyt

Anbefalinger fra Hyg & Lyt-arrangementet i Hanstholm i januar.

Det er skønt at lytte. Give sig hen til lydbølgernes skvulpen og lade nethinden flyde over med spændende billeder fra fantastiske steder. Med det kan være svært at finde et sted at begynde. Her på siden har vi samlet en række anbefalinger til hvor du kan dreje ørerne hen for at få en god, sjov eller oplysende oplevelse, næste gang du tager hovedtelefonerne på, eller starter din bil.

Nederst på siden har vi lavet en lille lomme-vejledning til hvordan du kan komme i gang med at lytte til podcasts selv. Husk også at du altid er velkommen til at henvende dig på biblioteket og få hjælp til at komme godt i gang!


Michelle anbefaler:

Bogforsiden til romanen "Tænk ikke på mig"

”Tænk ikke på mig”

2022 blev året, hvor jeg opdagede og tog lydbogen til mig. Jeg har nok haft samme skepsis som jeg også hører fra en del lånere: Lydbøger er jo ikke rigtige bøger. Og det er heller ikke samme oplevelse at lytte en bog som det er at læse en fysisk bog. Men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting; lydbøger kan noget andet og fungerer for mig godt til de situationer, hvor jeg ikke lige kan eller orker læse. I bilen, når jeg vasker op eller går en tur. På den måde får jeg sneget mere ”læsning” ind, og det er jo kun godt.

Og så har jeg opdaget, at lydbogen også kan være ret rørende og rammende på en anden måde, fordi man får fortalt historien af et andet menneske. Et af de bedste eksempler på det, som jeg stødte på sidste år, var debuten ”Tænk ikke på mig” af Vilma Sandness Johansson.

Den er en autofiktiv roman om at være teenager og have en kræftsyg mor. Den er en på samme tid barsk og livsbekræftende fortælling om sorg og kærlighed og besværet med at give og modtage hjælp.

Vilma Sandness Johansson har indlæst bogen selv, og det gør hun virkelig smukt og med stor musikalitet.

På ereolen kan du smagsprøve en bog, inden du låner den, så du kan smutte ind HER og prøve det selv.

Rockerne mod fiskerne podcastlogo

”Rockerne mod fiskerne”

Podcast er noget af det, jeg i modsætning til lydbøger har lyttet til i mange år og i rigtig mange timer. Min lytning er mere sporadisk nu end tidligere, hvor jeg fulgte en del producenter og formater fast.

Men indimellem falder jeg over noget, som jeg er nødt til at høre. Det skete for eksempel sidste år med miniserien ”Rockerne mod fiskerne”, som handler om et legendarisk slagsmål mellem rockerne MC Uldjyderne fra Ikast og en gruppe fiskere i Vorupør i 80’erne.

Udover at være sjovt, fordi det er lokalhistorie og inkluderer nogle mennesker og steder, jeg kender, så synes jeg, det er virkelig velfortalt – og monteret, som man siger inden for radioverdenen.
 

Lyt til Rockerne mod Fiskerne HER

Omslaget til Bob Dylan pladen "The times they are a'changin'"

”Bob Dylan”

En af de musikere, jeg har dyrket mest, er nok er Bob Dylan – og med dyrket mener jeg ikke bare lyttet til. Jeg har også læst en del bøger om fænomenet og myten Bob Dylan. Jeg har sågar taget et fag om ham, da jeg var på udvekslingsophold i San Francisco for 12 år siden.  

Bob Dylans sangstemme deler ofte vandene, men hans sangskrivning synes jeg er i en klasse for sig. Og det var netop hans sangskrivertalent, han blev tildelt Nobels Litteraturpris for tilbage i 2016 – selvom det også vakte en del debat i litteraturkredse især…

Bob Dylan er en gådefuld karakter, og hans musik indeholder ofte mange referencer og lag, som man kan dykke ned i. Men han er også en mester udi de enkle fortællinger – og dem er jeg især fan af. Et godt eksempel er ”The Lonesome Death of Hattie Carroll” fra albummet The Times They Are A-Changin' fra 1964.

Den er inspireret af den virkelig historie om den sorte køkkenpige Hattie Carroll, der blev dræbt af i 1963 af en velhavende, hvid mand, som var gæst på det hotel, hvor hun arbejdede. En stærk sang, der er sørgeligt aktuel med sit fokus på klasseprivilegier og racisme i det amerikanske samfund.

Bestil pladen HER


Øjvind anbefaler:

Logoet fra Den nordiske odyssé. En sejlbåd der ligger på havet, set igennem en regnvåd linse

Den nordiske Odyssé

Den første podcast jeg hørte var ”Den nordiske odyssé” hvor et par journalister undersøger den teori som den Italienske hobbyhistoriker Felice Vinci har fremsat i bogen ”Homers nordiske rødder”, om at den græske klassikers geografi passer meget bedre til virkeligheden hvis Odysseus ikke kom fra Itacha, men i stedet fra Lyø, syd for Fyn.

Det bliver der en underholdende og vellydende serie ud af, som bringer den udsendte reporter rundt til mange spændende afkroge af norden. Selv hvis man ikke hopper på teorien om en sydfynsk sagnhelt, så får man et spændende indblik i en verdensdel som gemmer på mange pudsige folkesagn og spændende mennesker.

Lyt til Den Nordiske Odyssé HER

Logoet fra Han Duo Rollespiller - En rød 20-sidet terning på en sort baggrund. Der skyder tentakler frem rundt om den.

Han Duo Rollespiller – Call of Cthulhu

Det kan måske lyde lidt noller, at lytte til time efter time til mennesker du ikke kender, der sidder og spiller en slags computerspil uden computer.
Men det gør det kun ind til du har lyttet til første episode af ”Han Duo Rollespiller: Call of Cthulhu”, hvor de tre spillere, Jakob Ege Hinchely, Elias Eliot og Maria Månson under ledelse af Morten Greis, fortæller sig igennem den ene horror-historie med rødder i H. P. Lovecrafts forfatterskab.
Jeg kendte knap nok til rollespil, og slet ikke til Lovecrafts særprægede univers hvor 20’ernes USA er befolket med sære kulter og dæmoniske væsener der varsler verdens undergang, men alligevel blev jeg helt fanget ind og har snart tilbragt 5 sæsoner i selskab med de af og til lidt gakkede personligheder som spillerne har opdigtet.
Det er lidt ligesom at høre en lydbog, med den væsentlige forskel at hverken fortælleren eller karaktererne i fortællingen ved hvad det næste der sker er.

Lyt til Han Duo Rollespiller HER

Den Anden Radios logo - et d et 2 og et r

Den2Radio – “I lydbiografen”

I denne episode fra den2radios ugentligt udsendte samling af public service-klingende podcasts har Mikkel Brandt interviewet den prisvindende lyddesigner Peter Albrechtsen der fortæller om sit arbejde med både Hollywood og danske film, og om hvordan lyden altid spiller en hovedrolle som fortælleværktøj. Det er et sjovt og interessant interview som spidser ørerne hos lytteren. Jeg har for eksempel aldrig kunnet sige ”Der er helt stille i køkkenet” siden jeg hørte det.
Ud over larmende køkkener, kan du også høre lyden af King Kong, maskinrummet på Skywalker Ranch og – hold nu fast – en bakkende færge.

Lyt til interviewet med Peter Albrechtsen HER

Sjælen Marinerets logo - en tallerken hvorpå der ligger en mikrofon og en ledning, som nogen måske er ved at spise.

Vores egne podcasts

kulturrummet.dk/lydrummet kan du høre de podcasts vi selv har produceret. Hør blandt andet serien om madkultur i Thy, Sjælen Marineret, hvor vi besøger forskellige steder og mennesker rundt om i Thy og ser nærmere på råvarer og fortællinger fra jord til bord.
Eller hør vores litteraturpodcast ”Thy’k Bøger” hvor vi dykker ned i både tykke og tynde bøger og emner, interviewer forfattere og anbefaler læsning til lytterne.

Lyt til Sjælen Marineret HER

Sådan kommer du i gang med at lytte til podcasts på din smartphone:    

De fleste smartphones har mange tilgængelige apps, som du kan finde hvis du søger på ”podcast” i din play- eller appstore på telefonen. 

Når du har fundet én du synes ser brugbar ud, kan du prøve at hente den, og så kan du søge på forskellige podcasts inde fra appen og afspille dem.

Tip: Hvis du gerne vil have nemt ved at finde dem igen, kan du med fordel tilføje dem til din app. Der kan væ-re en knap der hedder ”Tilføj” eller en der hedder ”abonner”. Så er podcasten nemmere at genfinde, uden at skulle lave en ny søgning.