Gode bøger til din sommerferie

16.06.22
Biblioteket i Thy guider her til nogle af de bøger, du skal fylde i sommerferietasken.

Anbefalet af bibliotekar Øjvind Fritjof Arnfred

At give sig selv tiden til at læse en god bog, det er at give sig selv endnu flere sommerglæder. Når jeg vælger bøger til min sommerferie, så vælger jeg gerne en af to typer sommerferielæsning.

Enten er det bøger om det sted, hvor jeg er på ferie, fordi det at læse på den måde giver en helt anderledes indsigt i og oplevelse af det sted, hvor ferien holdes. Eller også er det bøger, som tager en med på rejse til nye steder. På den måde får man nemlig dobbelt op på sommeroplevelser.

En sommerferie her i Thy ville derfor være en oplagt anledning til at læse Maria Hellebergs trilogi Kvinderne fra Thy, Søstrene fra Thy og Barnet fra Thy. Mens en ferietur rundt i Danmark ville gøre Sommerferiedigte af Nikolaj Zeuthen til et oplagt valg. Forfatteren og dennes familie rejser nemlig Danmark tyndt i seks uger – en rejse som opleves i digte.

Skal rejsen gå til fjerne kyster, så kan jeg anbefale Paradis af Abdulrazak Gurnah, som handler om 12-årige Yusuf, der af sine forældre sendes til den afrikanske østkyst som gældsslave. Med bogen lærer vi om stammestridigheder, overtro, sygdom og slaveri samt oplever områdets berusende skønhed.

Jeg kan også anbefale at læse På rejse med Charley af John Steinbeck. Sammen med en mand, en blå fransk puddel ved navn Charley og en autocamper døbt Rosinante tager vi på køretur for at opdage Amerika og amerikanerne - og vi kommer helt ind under huden på både naturen, byerne og menneskerne, som bor der.

En mere historisk anbefaling er Utålmodige hjerter af Stefan Zweig. Den foregår i Østrig i tiden lige efter 1. Verdenskrig, hvor en far, en datter og en løjtnant skal håndtere forandringer, ondskab og brutalitet. Det kan lyde tungt, men Zweig er faktisk let som en sommerbrise. Han er en forfatter, der elsker at fortælle den gode historie - og hvem elsker ikke at få en god historie fortalt?

Øjvind Fritjof Arnfred
Materialer