Krig i Europa - Ukraine, Rusland og NATO

14.03.22
Vil du gerne vide mere om NATO og hvilken rolle forsvarsalliancen spiller i konflikten mellem Ukraine og Rusland.

Med Præsident Putins beordrede invasion af Ukraine har der siden 24. februar været krig i Europa. Invasionen er en tragisk kulmination på en kompleks konflikt, som har ulmet i årtier - og centralt i konflikten står den nordatlantiske forsvarsalliance, NATO, som Danmark er medlem af. Herunder kan du læse mere om, hvad NATO er for en størrelse. Nederst har vi samlet en række artikler og bøger, du kan læse videre i. 

Hvorfor anser Rusland NATO for at være en trussel?

NATO (North Atlantic Treaty Organization) er en militær alliance, der blev dannet i kølvandet på Anden Verdenskrig af bl.a. USA, Canada, Holland, Frankrig, Storbritannien, Norge og Danmark. Formålet var at fremme sikkerhed og stabilitet i det nordatlantiske område - USA, Canada og Europa.

Senere blev også Tyskland, Grækenland, Tyrkiet og Spanien indlemmet, og omkring årtusindeskiftet begyndte nogle af de gamle sovjetstater som Estland, Letland og Litauen også at blive medlemmer. I dag tæller NATO 30 medlemslande. 

I NATO opererer man med en musketered, der betyder, at hvis ét NATO-land bliver angrebet, anses det som et angreb på alle medlemslande. Starter man en krig mod Danmark, er 29 andre lande, herunder stormagten USA, forpligtet til at forsvare os. 

Ukraine er - i lighed med Sverige, Østrig og Schweiz - ikke medlem af alliancen. Men Ukraine har i lang tid ønsket at blive medlem af NATO, men fordi landet siden 2014 har befundet sig i en væbnet konflikt med Rusland er den proces kompliceret. Rusland foretrækker nemlig at Ukraine, ligesom Hviderusland, kan fortsætte med at være en neutral ”buffer zone” imellem sig selv og NATO-landene, og man har tidligere forlangt garantier for at Ukraine aldrig bliver del af alliancen.

Læs mere om NATO på Faktalink

Læs mere om NATO på Forsvarsministeriets hjemmeside

Hvor kan jeg finde information om krigen i Ukraine?

Nederst på siden finder du en række bøger, der giver viden og perspektiv på krigen og den langvarige konflikt mellem Rusland og Ukraine.

Der findes også mange webkilder, som tilbyder opdateret information.

Hvis du forstår russisk og/eller ukrainsk, kan du læse russiske og ukrainske aviser via PressReader

Mange danske medier dækker også krigens udvikling: 


Oprindelig skrevet af Aalborg Bibliotekerne

 

Materialer