Kennedy tale

Mennesket på Månen - Del 2

19.07.19
Del 2 - This nation should commit itself...

Den 25. Maj 1961 bliver en historisk milepæl for kapløbet mod Månen. På denne dag taler den amerikanske præsident til kongressen. Budskabet i talen er, at USA skal landsætte mennesker på Månen inden årtiet er forbi. Flere af Kennedys taler er både historiske og visionære, og måske i særlig grad de taler hvor han nævner Månen som mål. I talen til kongressen, siger han blandt andet:

”I believe that this nation should commit itself to achieving the goal, before this decade is out, of landing a man on the Moon and returning him safely to Earth”.

I en anden tale, fra 12. september 1962, foran 40.000 mennesker på Rice University Stadium siger Kennedy et andet berømt citat:

“We choose to go to the Moon...We choose to go to the Moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard!”.

Mange vil sikkert også huske Kennedy’s henvisning til bjergbestigeren George Mallory der ,da han blev spurgt om hvorfor han ville bestige Mount Everest, svarede: “Because it’s there!”.

 

Det sidste billede af George Mallory og hans makker Andrew Irvine i live, inden de i 1924 forsvinder på Mount Everest.

Kennedy bliver på den made både en bannerfører og et symbol på menneskets første rejser til Månen. 

Hvad ikke så mange ved, så foreslog Kennedy i 1963, at USA og Sovjet skulle arbejde sammen på at landsætte en mand på Månen. Den øverste leder i Sovjet, Nikita Khrusjtjov er tæt på at sige ja til forslaget, men da Kennedy blev skudt i november i Texas falder planerne til jorden.

Med Kennedy’s tale i 1961, starter USA Apollo programmet op, med den hensigt at føre hans vision ud i livet. En meget svær og utrolig ressourcekrævende opgave. Men også en opgave som medfører mange nye gennembrud på mange forskningsområder.

I 60’erne arbejder Sovjet også på et måneprogram, som dog ikke når i mål før USA.

Begge landes bestræbelser er ikke uden omkostninger, for der går menneskeliv tabt i det hektiske kapløb, begge dele i 1967. I januar brænder 3 astronauter inde under en prøve i en kapsel til Apollo 1. I april brænder en sovjetisk kosmonaut ihjel på vejen hjem til Jorden I sin kapsel. 

 

Besætningen på Apollo 1 fra venstre: Gus Grissom, Ed White og Roger Chaffee.

Apollo programmet går efterhånden ind i sin afgørende fase, hvor der først bliver testet i Jordens nærhed. Men i december 1968 flyver den første bemandede mission mod Månen med Apollo 8. Det er første gang det skal forsøges at gå i kredsløb om Månen, og alt kommer til at foregå planmæssigt. Måske vil nogle huske den hilsen fra Skabelsesberetningen i Biblen, som besætningen læste op til Jordens befolkning på vej hjem fra Månen. 

 

Jordopgang set fra Apollo 8.

Efter et par yderligere vellykkede tests, var USA endelig klar til den afgørende landing på Månen med Apollo 11.
 

Gå videre til del 3 - One small step..

Oprindeligt skrevet af migj, Favrskov Bibliotekerne.

Materialer