Apollo 11 på månen

Mennesket på Månen - Del 3

19.07.19
Del 3: One small step...

Klokken er præcis 9:32, da den 110 meter høje Saturn 5 raket begynder sin rejse mod Månen. Det er den 16. juli 1969, og i toppen af raketten sidder Neil Armstrong, Buzz Aldrin og Michael Collins fastspændt.

 

Apollo 11 letter fra Kennedy Space Center.

Dette er kulminationen af 8 års hårdt arbejde for titusindvis af mennesker. Et arbejde der blev indledt med Kennedy’s vision i 1961, og som nu forhåbentlig betyder, at mennesket tager sine første skridt på et andet sted end Jorden.
Efter nogle kredsløb om Jorden, tænder besætningen raketterne, der sender dem på kurs mod Månen. Turen vil tage ca. 3 dage.

 

Astronauterne på Apollo 11 fra venstre: Neil Armstrong, Michael Collins og Buzz Aldrin. 

Ved ankomsten til Månen, går astronauternes fartøj ind i kredsløb om vores nabo. Herefter svæver Armstrong og Aldrin ind i månemodulet ”Eagle”, der skal bringe dem ned til overfladen, mens Collins bliver tilbage i kredsløb i Service modulet ”Columbia”. Det er nu den 20. juli.

Nu frakobler astronauterne de to moduler, og Eagle begynder nedstigningen til Månens overflade. På vejen ned, lyder alarmen to gange, men heldigvis skyldes det ikke noget alvorligt. Regnekraften ombord på Eagle svarer nemlig dårligt nok til en lommeregner i dag, så systemet bliver nemt overbelastet. 

 

Månemodulet Eagle.

Armstrong tager kontrollen over Eagle omkring 180 meter fra overfladen, og prøver at finde et sikkert sted at lande. Der er nu næsten ingen brændstof tilbage på landingsmodulet. Klokken præcis 15:17:04 da Armstrong sætter Eagle ned, og fortæller en ventende verden, at ”The Eagle has landed.” Det viser sig senere, at der kun er brændstof til 21 sekunder tilbage på Eagle. På dette tidspunkt følger 723 millioner mennesker med på TV. 

 

Neil Armstrong tager sine første skridt på Månen.

Astronauterne Armstrong og Aldrin venter nu 6 timer, inden Armstrong åbner døren ud til denne fremmede verden, som består af gråt fint støv. Klokken 21:56 kan Neil Armstrong sætte det første fordspor på Månen, med de ikoniske ord: ”That’s one small step for man, one giant leap for mankind.”

 

Det første fodspor på Månen af et menneske.

Ca. 20 minutter efter, får Armstrong selskab af Aldrin, og de to bruger nu 2 timer og et kvarter på at undersøge Månen, opstille det amerikanske flag og lave mindre eksperimenter. 

Efter at have sat disse første aftryk på Månen, letter de to astronauter igen fra Månen for at koble sammen med Colombia igen, og begynde rejsen tilbage til Jorden, hvor en begejstret befolkning venter på at hylde dem. Hermed har USA vundet kapløbet mod Månen, og oven i købet gjort det inden for det tiår som Kennedy sagde i sin tale i 1961.

 

Hjemme på den gode gamle jordklode igen.

Gå videre til del 4 - Efter Apollo

Oprindeligt skrevet af migj, Favrskov Bibliotekerne.

Materialer