Slip pindene løs

23.09.21
Strik skal være for alle, mener Lærke Baggers, som nu udbreder sin demokratiske strikkefilosofi i en ny bog.
"Nød lærer nøgen kvinde at spinde."
 
Sådan lyder et gammelt mundheld, og for den bogaktuelle strikdesigner Lærke Bagger og andre unge med flair for tekstil - og håndarbejde, var coronakrisen med til at skabe et gennembrud på markedet for kreative sysler.
 
Med lockdown blev der pludselig skabt et vacuum af tid, og behovet for at holde hænderne beskæftiget med meningsfulde projekter derhjemme opstod. Strikdesigner Lærke Bagger, som er opvokset i Aalborg, brugte tiden på at at skabe sin populære "Alone Together Sweater", der var tænkt som en måde at være sammen hver for sig. Under tagget #alonetogethersweater kunne Instagrambrugere strikke med, og trøjen kunne varieres alt efter evner, størrelse og smag - for det er en pointe for Lærke Bagger: at alle kan være med.
 
For nylig udkom Lærke Baggers første bog "Strik", som er en stor bog fyldt med ideer og inspiration. Forsidens fede, gotiske typer leder associationerne hen til heavy metals rå vildskab, mens den lyserøde baggrund vækker tankerne hen på noget blødt og feminint. Tråden, der gennemløber det hele kan ligne pigtråd, men er nok en garntråd med knuder, der symboliserer Lærke Baggers holdning til strik; at det ikke skal være perfekt.
 
Drop de pæne hæftninger, du engang har lært, og bind garnrester sammen med kællingeknuder. Det giver bare dit strikketøj et unikt og personligt præg, lyder det fra Lærke Bagger. 
 
Den rebelske strikke-tilgang kan du passende dyrke, når KulturRummet torsdag den 7. oktober er vært for to strikkearrangementer med en anden erfaren "strikkerebel", nemlig Mette Larsen. Læs mere her.  
 
Indlægget bygger på et indlæg skrevet af Nina Ovesen, Aalborg Bibliotekerne. 
 

3 gode grunde til at strikke

  • Du bliver "høj" af at strikke, fordi din hjerne kommer i flow, når dine tanker er fokuseret på arbejdet - og det udløser dopamin og følelsen af at være "høj".
     
  • Du bliver glad og opstemt. Når det bløde, glatte garn glider gennem fingrene, stimuleres huden, og det udløser kærlighedshormonet oxytocin, som gør os glade og opstemte.
     
  • Stress og puls falder. De små, gentagne bevægelser stimulerer kroppens parasympatiske nervesystem og får os til at slappe af og trække vejret dybere. 

Kilde: "Strik kan reparere en stresset og deprimeret hjerne", Politiken, 26.12.2020

Materialer