Kongehuset

Dronning Margrethe – 50 år på tronen

12.01.22
’Vi har ingen tradition for abdikation i Danmark. At være dronning, det er man for livet. Det er en livsopgave. Sådan har det været opfattet i alle de år, Danmark har været et kongerige. Og sådan mener jeg, det bør være.’ Den 14. januar er det 50 år siden, at Dronning Margrethe blev udråbt til dronning.

I 2010 slog den da 70-årige Dronning Margrethe fast i Jyllands-Posten, at hun ikke umiddelbart havde tænkt sig at overlade posten som regent til sin søn. Det lod til at falde i folkets smag. I hvert fald er dronningen populær som aldrig før. I 2020 viste en undersøgelse, at hele 84 procent af befolkningen værdsatte det danske kongehus, og at hele 59 procent mente, at hun var værd sin apanage på 90 millioner kroner årligt.

Se nogle af de mange bøger om dronningens liv, som du kan låne på biblioteket, nedenfor.

 

Nytårstalen - et fast element hos danskerne nytårsaften

Siden anden verdenskrig har den danske monark holdt én årlig tale til nationen, nytårstalen. Den bliver set af godt 2 millioner danskere hvert år. Den tradition brød dronningen den 17. marts 2020, hvor hun gik på landsdækkende tv og opfordrede til at følge myndighedernes direktiver om den nye coronasmitte fra Kina.

’Man kan ikke være fester og runde fødselsdage bekendt’, sagde hun, der også selv måtte udsætte festlighederne for sin 80-års fødselsdag.

Menneskeskabte klimaforandringer og fremmedhad

Selvom kongehuset ikke forholder sig til politiske emner, får dronningen jævnligt klemt personlige holdninger ind i interviews og taler. Seneste i sin nytårstale ved årsskiftet 2021/2022, hvor hun som bekendt adresserede det påtrængende klimaspørgsmål. 

Se de underholdende bøger med droningens citater nedenfor. 

FAKTABOKS

Dronning Margrethe blev født den 16. april 1940. Hun efterfulgte sin far Kong Frederik den 9. på tronen, da han døde den 14. januar 1972.
På grund af epidemien har kongehuset udskudt alle festligheder i anledning af jubilæet. Du kan se det oprindelige program på Kongehuset.dk

Kilder: Dagbladene Jyllandsposten, Politiken og Berlingske Tidende, bøgerne Gud bevare Danmark og Om man så må sige samt kunsten.nu

Artiklen er oprindeligt skrevet af bibliotekar Anette Thede Biblioteket, Helsingør Kommunes Biblioteker.