Faktalink - tjekket information du kan stole på

02.09.20
Når du leder efter information på nettet kan det tit være svært at skelne mellem sandheder og løgne. Russiske trolls der saboterer valg, selvfede politikere der lyver for at få stemmer, smarte influencere der ubetænksomt deler skadelige ”sandheder”. Heldigvis er der også steder med information du kan stole på. Faktalink er et af dem.

Her skriver journalister og andre professionelle skribenter om emner, de har forstand på og som har tjekket de kilder de skriver ud fra.
Faktalink er god hvis du skal - skrive opgave,  - vil være lidt klogere eller bare vil have stillet din nysgerrighed. Artiklerne findes i forskellige sværhedsgrader, mange opdateres løbende og alle har gode henvisninger til uddybende læsning.

Vi har her samlet 3 gode eksempler fra Faktalink, men tilsammen er der mere end 600 artikler og temaer du kan gå på opdagelse i.

Bemærk - for at komme ind i Faktalink, skal du logge på, med Uni-login eller dit biblioteks-login

TikTok

TikTok er et relativt nyt og meget populært socialt medie, som herhjemme især bruges af børn og unge. Gennem korte og underholdende videoer interagerer TikToks mere end 800 millioner brugere med hinanden, og appen er designet til at sprede videoerne til så mange mennesker som muligt. På TikTok kan en video hurtigt gå viralt og blive set af mange tusinde mennesker over hele verden. Men brugerne bestemmer ikke selv, hvad de vil se, og TikTok er flere gange blevet kritiseret for at vise upassende indhold og undertrykke bestemte holdninger og personer samt ulovligt at dele brugernes oplysninger. (Uddrag fra faktalink)

Læs hele artiklen om TikTok på Faktalink.dk

Racisme i Danmark

En gruppe højreekstremister, der overfalder en ung far med anden etnisk baggrund end dansk, fordi de ikke kan lide hans udseende. Hadefulde skældsord mod en mørk fodboldspiller på stadion. Dørmanden, der afviser en sort fyr ved indgangen til diskoteket. Grove generaliseringer om fremmede og deres levemåder fra repræsentanter for forskellige politiske partier i Folketinget. Racisme kan komme til udtryk på mange forskellige måder, men fælles for er de racistiske ytringer og handlinger er, at de er udtryk for en overbevisning om, at man kan opdele mennesker i forskellige racer, og at nogle racer er mere værd end andre.
(Uddrag fra Faktalink.dk)

Læs hele artiklen om Racisme i Danmark på Faktalink

Natur

Naturkatastrofer og klimaforandringer, virusepidemier og vacciner, genteknologi og forskning i stamceller. Naturen er rundt om os og en del af os; kolossal, mikroskopisk og grænseløs på én gang.
Friluftsrådet har udråbt 2020 til naturens år og sætter i samarbejde med bibliotekerne og DR fokus på naturen omkring os med temaet ’Vores natur’. Blandt andet viser DR viser i løbet af foråret en stort anlagt tv-serie om Danmarks vilde natur, ’Vilde, vidunderlige Danmark’. I den anledning har vi på Faktalink samlet en række artikler om emner inden for klimaforandringer, biovidenskab, landbrug, dyrevelfærd og grøn energi. (Uddrag fra Faktalink)

Link til temaet Natur på Faktalink.dk

 

Materialer