Skål og tillykke Thomas

26.04.21
Oscar og Bafta vinder. - Thomas Vinterberg kan det hele, hvad er hemmeligheden bag Vinterbergs succes?

Så skete det. Thomas Vinterberg vandt en Oscar for bedste internernationale film. Så nu kan dansk film prale med hele 4 vindere af den fornemme pris. Med  ”Babettes gæstebud” af Gabriel Axel i 1988, ”Pelle Erobreren” af Bille August i 1989 og ”Hævnen” af Susanne Bier i 2011.

Thomas Vinterberg var ikke den eneste dansker der vandt en oscar, natten til mandag d. 26.april da Mikkel E.G. Nielsen, vandt i kategorien bedste klipning for arbejdet med filmen "Sound of Metal"

Thomas Vinterberg var også nomineret ti prisen for bedste instruktør, denne gik dog til Nomadland–instruktør Chloé Zhao

Tidligere i år modtag Vinterberg den store britiske filmpris BAFTA for bedste udenlandske film. Listen over nomineringer og priser  til Thomas Vinterberg er lang, men  i år har han overgået sig selv og det hele startede med Festen  som vandt juryens specialpris i Cannes i 1998

Vi kipper med flaget og løfter glasset højt for dette dejlige lyspunkt i dansk filmhistorie.

Dansk films gyldne instruktør

Vinterberg er selve personifiseringen af den gyldne dreng i nyere dansk filmhistorie. Den stærke debut med kortfilmen Drengen der gik baglæns slog temaet for hans værker an med centrale emner som tab og sorg. Hans karriere er alsidig fra drengerøvene i spillefilmsdebuten De største helte til det lange klaustrofobiske ubådsdrama Kursk. 

Dogmebrødre og kyskhedsløfter 

Vinterbergs film har både drama, dybde og dogme. Som instruktør tør han fortælle om de hjerteskærende tabuer og han er også risikovillig. Han har ofte skiftet spor og er gået nye veje. Som han gjorde da han og dogmebrødrene gjorde op med dansk film og aflagde et kysthedsløfte for at sætte filmene i centrum i stedet for specialeffekterne og intruktøren.

Læs mere om dogme, kyskhedsløfter og håndholdt kamera i Faktalinks god introduktion til dogmefilmene

Find filmene på biblioteket og på Filmstriben

Du kan låne Vinterbergs imponerende bagkatalog af film på biblioteket og på Filmstriben. Se også nyheden Oscars på Filmstriben

 

Redigeret udgave af oprindelige artikel skrevet af Tine Eggertsen, Aalborg Bibliotekerne

Materialer