Kreditering: Litteratursiden.dk

Hvem kan vinde DR Romanprisen 2022?

01.12.21
Der er nu sat navn på de tre sidste nominerede til DR Romanprisen 2022.

Deltagere i DR Romanlæseklubberne kan se frem til at skulle læse og diskutere aktuelle romaner af Josefine Klougart, Kristian Ditlev Jensen og Anne-Marie Vedsø Olesen, der netop er offentliggjort som de sidste tre kandidater til DR Romanprisen 2022.

Ligesom de første tre titler er de sidste tre udvalgt i et samarbejde mellem DR, Litteratursiden og bibliotekerne, som skriver følgende om de tre nye nominerede:

'Alt dette kunne du få' af Josefine Klougart

'Alt dette kunne du få' er en hyldest til moderskabet, barndommen og naturen. Forfatteren Barbara sidder i barndomshjemmet på Mols, mens faren er indlagt på hospitalet. Herfra ser hun tilbage på sit og familiens liv, og med erindringen som omdrejningspunkt viser romanen, hvordan vi er forbundet med hinanden gennem tid og sted og med naturen.

Barndomserindringerne hører til de stærkeste passager i bogen og efterlader et lille stik i hjertet, da de minder om livets skrøbelighed. Klougart har et særligt talent for at sætte ord på detaljen og voldsomheden i barnets sansning. Romanen er et vigtigt bidrag til tidens moderskabslitteratur og viser, hvordan moderrollen er uløseligt forbundet med relationen til ens egen mor samtidig med, at den bringer os tættere på døden.

'Bar' af Kristian Ditlev Jensen

'Bar' er en rå, nøgtern og usentimental bog om alkoholisme, en kontrafaktisk selvbiografisk roman, som udforsker det, der ikke skete, frem for det, der skete. Romanen bygger på forfatterens massive alkoholmisbrug, der tog fart i ungdommen. Det er alkoholen, der sætter scenerne, tempoet og sproget. Minderne flyder som alkoholen gennem kapitlerne, der er navngivet efter drikkevarer.

Der er en særlig intensitet i bogen, ikke mindst i barndomserindringerne og i de mange tilbagefald til alkoholen og den absolutte nedtur i sidste del. Bogen viser den gradvise bevægelse ind i alkoholisme og afhængighedens voldsomme kraft, samtidig med at den – ligesom filmen ’Druk’ - viser et samfund, som understøtter drukkulturen.

Vølvens vej af Anne-Marie Vedsø Olesen

Den 12-årige pige Snehild fra jernalderen er hovedpersonen i 'Vølvens vej'. Snehild - en fantasifuld og underholdende roman, som foregår i jernalderen. Bogen er første bind i en serie. Vi følger Snehild fra landsbypige til magtfuld vølve. Da Snehild bliver født, spår nornerne, at hun er noget særligt, og langsomt spirer synske kræfter frem i hende. Anne-Marie Vedsø Olesen fører os ind i den nordiske mytologi, hvor Loke og Tor, jætter, norner og alfer griber ind i menneskernes kærlighedsliv og magtkampe.

Anne-Marie Vedsø Olesen jonglerer elegant med genrerne, og viser en magisk verden hvor kvinderne er de stærke – en verden, der også sætter nutidens relationer og forhold til natur og tro i relief.

Læs nyheden om de tre første nominerede her.

Debatter i Romanklubberne og livedebat med forfatterne

Vi er i fuld gang med at læse romanerne i vores DR Romanlæseklubber i Thisted og Hanstholm. Hver måned inviterer Litteratursiden til debat over Teams med deltagelse af forfatteren og læsere fra hele landet. Debatten med Christina Englund foregår den 15. december kl. 15-16. I slutningen af maj 2022 stemmer deltagerne i læseklubberne om, hvem der skal vinde DR Romanprisen 2022, som afsløres i juni 2022.

Materialer